Bloedmeel kopen? | Voor gezonde stengels en bladeren

3
Bloedmeel kopen kan snel en voordelig bij Tuincentrum Gigant. Bloedmeel is gedroogd en fijngemalen bloed van dieren, afkomstig uit slachthuizen. De organische meststof is rijk aan stikstof en is daardoor bij uitstek geschikt voor planten en groenten met v
Lees meer
Sorteren op:

Zo wordt bloedmeel gemaakt

Veel mensen vinden de naam ‘bloedmeel’ een beetje luguber klinken. Dat snappen we wel. De meststof is ook echt gemaakt van bloed, afkomstig van dieren die zijn geslacht voor consumptie.

Het bloed van het vee wordt opgevangen in het slachthuis. Daarna wordt het door de fabrikant gedroogd en fijngemalen tot meel.

 

Wat zijn de eigenschappen van bloedmeel?

Bloedmeel is rijk aan stikstof. Maar liefst dertien tot veertien procent is stikstof, en daar is de tuin heel blij mee. Stikstof is namelijk heel goed voor planten, want het bevordert de groei van het blad en de stengels. Ook het gras is er gek op (en het onkruid juist niet). Een echte win-win dus.

Bloedmeel is een snelwerkende meststof. Breng het bloedmeel aan, en de plant zal de voedingsstoffen gelijk opnemen. Het resultaat is in een paar dagen al zichtbaar.

Ook planten die plotseling geel kleuren, kunnen worden geholpen met bloedmeel.

 

Wat doet bloedmeel?

Bloedmeel bevat bloedeiwitten. Als bloedmeel wordt gestrooid en nat wordt, komt er stikstof vrij uit de bloedeiwitten. Stikstof bevordert het de groei van de bladeren en stengels.

 

Waarom zou ik bloedmeel gebruiken?

Hoe meer bladeren een plant heeft, hoe groter de stikstofbehoefte. Bloedmeel helpt vooral grote planten en struiken om gezond te groeien.

Planten met een stikstoftekort zullen minder goed groeien. Kleurt het oude blad opeens geel? Dan zorgt bloedmeel weer voor een mooie, groene plant.

 

Waar in de tuin gebruik ik bloedmeel?

Bloedmeel is te gebruiken in de hele tuin, waaronder de moestuin.

 

Wat is het verschil tussen bloedmeel en beendermeel?

De meststoffen bloedmeel en beendermeel worden vaak in één adem met elkaar genoemd. Beiden worden gemaakt van restproducten uit slachthuizen, maar de werking van beide stoffen verschilt.

Beendermeel werkt langzamer en is bedoeld om hooguit éénmaal per jaar te strooien. Net als bloedmeel bevat beendermeel stikstof, maar het fosforgehalte van beendermeel is veel hoger. De fosfor stimuleert de groei van de wortel, waardoor de plant beter in staat is om voeding uit de bodem op te nemen.

Beendermeel is dus bedoeld als een basismeststof, beendermeel is bedoeld als extra voeding voor de planten die dit goed kunnen gebruiken.

 

Gebruik ik bloedmeel los of in combinatie met andere meststoffen?

Bloedmeel is een aanvulling op de bestaande bemesting.

 

Bij welke planten gebruik ik bloedmeel?

Bij planten met veel blad is bloedmeel onmisbaar. Denk daarbij aan tropische planten zoals een bananenboom, druivenplant, bamboe, calla lelie, hartlelie en canna.

Ook in de moestuin is bloedmeel erg behulpzaam. Vooral spinazie, andijvie, prei en kool hebben er voordeel van.

Bloedmeel kan tot slot worden toegediend als ‘redmiddel’ voor planten die gele bladeren krijgen. Of bloedmeel nodig is, ontdekt u door goed te kijken naar de plant. Zijn nieuwe bladeren groen, maar zijn oude bladeren geel? Dan is dit een stikstoftekort. Oude bladeren hebben hier namelijk meer behoefte aan dan nieuwe bladeren.

 

Waarom DCM bloedmeel?

Bloedmeel van DCM is rijk aan organische stikstof en zorgt voor een weelderige groei van de stengels en de bladeren. Deze organische meststof activeert bovendien het bodemleven, waardoor bacteriën zorgen voor extra humus. DCM Bloedmeel is honderd procent organisch en is daardoor geschikt voor de biologische land- en tuinbouw. 

 

Hoe gebruik ik bloedmeel?

Bloedmeel kunt u los strooien over de tuin en gelijk nat maken door te sproeien. Het meel zal dan gelijk de grond intrekken. Gebruikt u bloedmeel op een kleine oppervlakte? Dan kunt u ook het bloedmeel oplossen in een gieter oplossen in water en over de bodem gieten.

 

Wanneer gebruik ik bloedmeel?

De werking van bloedmeel duurt ongeveer 2,5 maand, dus het beste is om twee tot drie keer per seizoen bloedmeel te gebruiken. Geef de eerste dosis in de lente en de laatste dosis halverwege augustus.

Geef na augustus geen bloedmeel. De plant zal dan nieuwe stengels en bladeren vormen, maar deze zijn niet sterk genoeg om een strenge winter te trotseren. Hierdoor ontstaat het risico aan vorstschade en hierdoor het risico op een dode plant.

 

Is bloedmeel milieuvriendelijk?

Jazeker, bloedmeel is een milieuvriendelijke meststof. Het duurzame product wordt geproduceerd uit bloed wat afkomstig is van dieren die worden geslacht voor de voedselindustrie. Door bloedmeel te gebruiken, worden deze restproducten hergebruikt, wat bijdraagt aan de vermindering van afval. Bovendien bevat bloedmeel alleen natuurlijke stoffen en geen chemische toevoegingen, waardoor het veilig is voor het milieu.

 

Wat is de samenstelling van bloedmeel?

Bloedmeel is rijk aan stikstof, met een gehalte van 13-14%. Dit maakt ideaal voor planten die veel stikstof nodig hebben, zoals groenten en bladgewassen. Ook bevat het ook een kleine hoeveelheid fosfor en kalium, waarmee het bijdraagt aan de algehele gezondheid van planten.

 

Kan bloedmeel ook worden gebruikt voor kamerplanten?

Bloedmeel is inderdaad ook geschikt voor kamerplanten. Het biedt dezelfde voordelen als voor andere planten, zoals het bevorderen van de groei van bladeren en stengels. Het is wel heel belangrijk om de juiste hoeveelheid te gebruiken, omdat overmatige bemesting kan leiden tot schade aan de planten.

 

Kan bloedmeel ook worden gebruikt voor het bemesten van bomen?

Ja, bloedmeel kan zelfs worden gebruikt voor bomenbemesting. Het biedt dezelfde voordelen als voor andere planten, zoals het zorgen voor de groei van bladeren en nieuwe stengels. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid te gebruiken, omdat overmatige bemesting kan leiden tot schade aan de boom.

 

Hoe lang duurt het voordat bloedmeel zijn werking heeft?

Bloedmeel is snelwerkende mest, en de voedingsstoffen worden snel door de planten opgenomen. Het duurt ongeveer een week voordat de effecten van bloedmeel te merken zijn. Dit maakt het een ideale meststof voor planten die snel voedingsstoffen nodig hebben om te groeien.

 

Kan ik bloedmeel gebruiken voor mijn gazon?

Jazeker, bloedmeel kan ook worden gebruikt uw gazon. Dit bevordert de groei van het gras en zorgt voor een gezonde en groene grasmat. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid te gebruiken, omdat overmatige bemesting kan leiden tot schade aan het gazon.

 

Kan ik bloedmeel gebruiken in combinatie met andere meststoffen?

Ja, bloedmeel kan prima worden gebruikt in combinatie met andere meststoffen.

 

Hoeveel bloedmeel heb ik nodig?

Gebruik ongeveer vijftig gram per vierkante meter grond. Te veel bloedmeel is geen probleem voor de tuin, maar heeft ook geen meerwaarde.

Voor de moestuin raden we af om te overdoseren. Door een overdosis stikstof ontstaat er te veel nitraat (zeg maar, zout) in de groente. Hierdoor worden sommige groenten minder geschikt voor mensen met kwetsbare nieren of met een hoge bloeddruk. Vooral bij spinazie en bieten is dit belangrijk, want deze hebben van zichzelf al een erg hoog nitraatgehalte.

DCM Bloedmeel 3 kilo