Hydrokorrels gebruiken? Zo doe je dat.

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Hydrokorrels gebruiken? Zo doe je dat.

Wat zijn hydrokorrels?

Hydrokorrels zijn kleine bolletjes gemaakt van gebakken klei. Ze worden steeds populairder door hun veelzijdigheid en unieke eigenschappen. Hydrokorrels houden water vast en geven het geleidelijk weer af. Dit maakt ze ideaal voor het gebruik in de tuin of in een pot. In deze blog lees je waarom ze ideaal zijn en op welke manieren je ze kunt gebruiken. Ook geven we je een handleiding hoe je hydrokorrels het beste kunt gebruiken en hoeveel je ervan nodig hebt.

 

De voordelen van hydrokorrels

Een onderlaag van hydrokorrels in uw bloempot zorgt voor een betere waterhuishouding voor de plant. Hierdoor groeit de plant beter. Met hydrokorrels hoef je je plant dus minder vaak water te geven. Handig voor mensen die nog weleens vergeten om hun planten water te geven.

Doordat hydrokorrels zorgen voor een goede drainage, voorkom je wortelrot. Wortelrot ontstaat wanneer de wortels van een plant te lang in water staan. Door een laag hydrokorrels onder in de pot toe te voegen, zorg je ervoor dat de korrels overtollig water opnemen en geleidelijk afgeven aan de grond. 

De korrels zijn daarnaast ook enorm duurzaam, omdat je ze oneindig vaak kunt hergebruiken. Hergebruik ze dus wanneer je een nieuwe plant in een pot zet! Het is hierbij wel verstandig om de hydrokorrels eerst even af te spoelen, voordat je ze opnieuw gebruikt.  

 

Op welke manieren kun je hydrokorrels gebruiken?

Je kunt hydrokorrels op verschillende manieren gebruiken:

  1. Onder in de pot: De meest voorkomende manier waarop hydrokorrels gebruikt worden, is onder in de pot. Op deze manier bevorder je de drainage en voorkom je wortelrot. Ideaal voor dichte potten.
  2. Boven op de grond: Met hydrokorrels boven op de potgrond, help je de grond vochtig te houden en voorkom je dat de toplaag uitdroogt. Daarnaast zorgt het voor een decoratieve afwerking.
  3. Gemengd met potgrond: Je kunt hydrokorrels ook mengen in de potgrond om de structuur van de grond te verbeteren. Het zorgt voor een betere beluchting en dat de plant het vocht gelijkmatiger kan opnemen. 
  4. Hydrocultuur: Je vervangt hier potgrond volledig met hydrokorrels. Dit wordt ook wel hydrocultuur genoemd. Je gebruikt ze door een laag korrels onder in de pot te leggen. Vervolgens plaats je de plant en vul je de rest van de pot aan met hydrokorrels. Door de onderste laag eerst te plaatsen en niet direct hier de plant in te zetten, zorg je ervoor dat er een waterreservoir kan ontstaan onder in de pot. Door het waterreservoir kan water worden opgeslagen en zorg je ervoor dat je de plant niet elke week nieuw water hoeft te geven. Omdat er geen voeding in hydrokorrels zit, is het essentieel om regelmatig plantenvoeding toe te voegen. Hydrocultuur is niet geschikt voor elke plant.

 

Hoeveel hydrokorrels heb je nodig?

De hoeveelheid hydrokorrels die je nodig hebt, hangt af van de manier waarop je de korrels wilt gebruiken. Ook het formaat van de pot of bak weegt hierin mee. Als algemene richtlijn kun je het volgende aanhouden:

  • Voor onder in de pot: Vul ongeveer een kwart van de pot met hydrokorrels. Voor een pot van 20 cm hoog betekent dit dat je ongeveer 5 cm aan hydrokorrels toevoegt.
  • Als bovenlaag: Gebruik een laag van 2 tot 4 cm aan hydrokorrels boven op de potgrond. Voor een kleine pot is 2 cm voldoende. Voor wat grotere potten kun je 4 cm aanhouden.  
  • Gemengd met potgrond: Voeg ongeveer ⅕  toe. Vul de rest aan met potgrond.
  • Voor hydrocultuur: Vul ⅓ van de pot met hydrokorrels en plaats dan de plant. Belangrijk is dat je de korrels en de wortels van de plant goed schoon spoelt voordat je ze plaatst. Wanneer je de plant hebt geplaatst, kun je de rest van de pot aanvullen met korrels. 

 

Handleiding voor hydrokorrels

We helpen je graag op weg met onze handleiding voor een optimaal gebruik van hydrokorrels. 

 

Stap 1: Was de hydrokorrels

Begin altijd met het grondig wassen van de hydrokorrels. Nieuwe korrels kunnen een dun laagje stof en gruis bevatten. Spoel ze af onder stromend water totdat het water helder is.

Stap 2: Vul de pot voor een kwart met hydrokorrels

We kiezen nu voor hydrokorrels onderin de pot. Vul de nieuwe pot met een laagje gewassen hydrokorrels. Gebruik een kwart van de pot. We adviseren om altijd te starten met een laag korrels onder in de pot of plantenbak.

Stap 3: Voeg potgrond toe

Voor veel planten is potgrond onmisbaar. In dit geval maken we gebruik van potgrond. Vul de pot vervolgens tot ⅔ aan met de potgrond. Je kunt hier gebruikmaken van de kwalitatief goede potgrond van DCM. 

Stap 4: Plaats de plant

Voordat je de plant plaatst adviseren we dat je de wortels van de plant wast om overtollige (oude) aarde te verwijderen. Plaats de plant hierna in de pot. De ruimte rondom de plant kun je nu verder aanvullen. Druk de grond lichtjes aan om de plant te stabiliseren.

Stap 5: Strooi een laag hydrokorrels boven op

Na het plaatsen van de plant en het aanvullen met grond, strooien we een laagje hydrokorrels boven op de aarde. Dit zorgt voor de ultieme samenwerking van een waterreservoir onder in de pot en het bedekken van de toplaag, zodat deze niet uitdroogt. Voor kleine potten is een laag van 2 cm voldoende. Voor grotere potten houd je een laag van 4 cm aan. 

Stap 6: Geef water

De hydrokorrels treden direct in werking. Zodra de plant in de pot staat, kun je hem water geven. Bij nieuw gepotte planten adviseren we om lauwwarm water te gebruiken, omdat de wortels pas na een tijdje hun volle sterkte bereikt hebben. 

Met onze handleiding en tips ben je klaar om gebruik te maken van hydrokorrels. Of je nu een beginnende plantenliefhebber bent of een doorgewinterde tuinier, hydrokorrels kunnen je helpen om je planten gezond en gelukkig te houden.

 

Bonustip: Voordelig hydrokorrels kopen? In onze webshop hebben we momenteel een hele scherpe aanbieding voor je.