Hoe zelf een moestuin beginnen?

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Hoe zelf een moestuin beginnen?

Steeds meer mensen beginnen met een moestuin, maar hoe begin je met een moestuin? In deze blog leg ik je stap voor stap uit waar je om moet letten bij het beginnen van een moestuin, zoals de bodem, plaats en het onderhouden van de moestuin. Daarnaast leg ik je aan de hand van een stappenplan uit hoe je een moestuin 

#1 Bepaal de grootte van de moestuin

Voordat je begint, is het belangrijk om te bepalen hoeveel ruimte je hebt voor een moestuin. Begin je een moestuin in je tuin of sluit u zich aan bij een buurtmoestuin? Dit is belangrijk om te bepalen hoeveel ruimte je nodig hebt voor de verschillende groentes. Het is niet verstandig om gelijk met een grote moestuin te beginnen, omdat een moestuin veel tijd kost en dit onderschatten veel mensen. 

Daarnaast is het belangrijk dat je rekening houdt met de plaats van je moestuin. Kies bij voorkeur voor een plek waar de zon veel schijnt, het liefst ongeveer 6 uur per dag. Groentes houden van veel zon, maar staan het liefst ook uit de wind. Hou hierbij rekening met de windrichtingen. De wind uit het zuiden is bijvoorbeeld het warmst en de wind uit het noorden het koudst. Zorg er dus vooral voor dat je groentes worden beschermd van de koude uit het noorden. 

Belangrijk: De beste moment om te starten met het aanleggen van een moestuin is in het voorjaar, wanneer je zeker weet dat het niet meer gaat vriezen. Dit komt doordat de planten slecht tegen de kou kunnen en dus kunnen doodgaan als het gaat vriezen. U kunt dan het beste in een kas of in huis in bijvoorbeeld de vensterbank beginnen met zaaien.

#2 Welke groentes voor een beginnende moestuin?

Het is belangrijk dat je weet wat voor groentes je in je moestuin wilt hebben. De meeste mensen die beginnen met simpele dingen om te kweken. Hieronder staan de groentes die makkelijk zijn om mee te beginnen:

  • Radijs
  • Snijbiet
  • Sla
  • Rucola
  • Erwten
  • Spinazie
  • Struik tomaat
  • Aardappelen
  • Wortels
  • courgettes

Bedenk voor je zelf met welke groentes je wilt starten. Wij raden aan om niet gelijk met veel groentes te beginnen, maar om het langzaam op te bouwen. 

#3 Een goede bodem in de moestuin

Nu je weet waar en welke groentes je in je moestuin wilt hebben is het heel belangrijk dat je een gezonde bodem hebt waar de planten in staan. Als je een bodemlaag hebt die rijk is aan voeding en met de met de juiste materialen krijg je de beste oogst. Een goede bodemlaag voor een moestuin bestaat uit veel compost gemengd met tuinaarde. Veel mensen denken dat alleen compost het beste is, maar compost kan van binnen heel warm worden, waardoor de wortels van de groentes kunnen verbranden en de planten uiteindelijk kunnen afsterven. De beste verhouding is ⅓ compost en ⅔ tuinaarde voor de bovenste 30 cm. Voor het zaaien en stekken in een pot of plantenbak raden wij aan om zaai en stek grond te gebruiken.

Tip: loopt het water in uw moestuin slecht weg en heeft vaak last van te veel water? Dan is het verstandig om de grond tot circa 1 meter goed los te maken. Dit kost veel tijd, maar u zult zien dat het water snel wegstroomt bij de volgende regenbuien. Helpt dit niet dan raden wij aan om een beetje ophoogzand door de grond van uw moestuin te mengen. Ophoogzand staat erom bekend dat het goed en snel veel water doorlaat. 

#4 Moestuin aanleggen

Het aanleggen van een moestuin is heel eenvoudig als je rekening houdt met de tips die hierboven staan. Om het nog eenvoudiger voor je te maken hebben we een kort stappenplan gemaakt:

  1. Spit de bodem ongeveer 1 meter om.
  2. Verwijder alle onkruid, oude wortels of andere organische materialen.
  3. Breng een goede bodemlaag aan van ⅓ compost en ⅔ tuinaarde.
  4. Maak de bodem nu zo vlak mogelijk. Dit kun je eenvoudig doen met een hark.
  5. Zaai de zaadjes vooral oppervlakkig. Hierdoor krijgen ze veel zonlicht en groeien ze het hardst. Waaien de zaadjes weg of eten de vogels je zaadjes op? Dan kun je ze gerust ongeveer 2 cm onder de grond doen. In dit geval duurt het langer voordat ze opkomen, maar verdwijnen je zaadjes niet.
  6. Zorg ervoor dat de zaadjes altijd voldoende water hebben. Regent het een tijd niet? Geef dan zelf wat extra water.

Uiteraard zou je ook kunnen kiezen om een moestuinbak aan te schaffen. Dit is vaak makkelijekr in gebruik en onderhoud. De juiste grond voor een moestuin grond bestaat uit:

Hoe je de moestuinbak vult, onderhoudt en een aantal belangrijke tips zie je in onderstaande video: 

#5 Moestuin bemesten

Om een zo goed mogelijke oogst te behalen is het belangrijk om af en toe de grond te voorzien van extra voedingsstoffen. Sommige groentes hebben specifieke eisen, zoals spinazie. Die houdt bijvoorbeeld van veel stikstof, maar de DCM Groenten en Kruiden bevat voldoende voedingsstoffen voor al je gewassen. Daarnaast kun je deze bemesting ook gebruiken in de biologische moestuin. Deze is verkrijgbaar in de vloeibare variant en de korrelige variant. Bekijk de categorie bemesting voor in de moestuin bemesting voor in de moestuin.

Moestuin beginnen - moestuin bemesten

#6 Moestuin onderhouden

Het onderhouden van je moestuin is belangrijk. Hierdoor behaal je rijkere oogsten en blijft je moestuin in een goede staat. Hieronder staan een paar belangrijke tips en wat je moet doen om de moestuin goed te onderhouden.

Moestuin onkruidvrij houden

Voor de groei van de groentes is het belangrijk dat je het onkruidvrij houdt. Onkruid zorgt er namelijk voor dat de groentes minder voeding, water en als het te groot wordt geen zonlicht meer krijgt. Daarom is het aan te raden om regelmatig onkruid te verwijderen. Dit kunt u doen door het met een schoffel los te maken of door het met de hand te wieden. Wij raden aan om maximaal om de 7 tot 10 dagen de moestuin onkruidvrij te maken. Hierdoor kan het onkruid niet groot worden en kunnen de gewassen het beste groeien.

Moestuin water geven

Het waterleven van een moestuin is heel belangrijk, zeker wanneer het warm wordt. Als het warm wordt moet je iedere dag de moestuin water geven, dit kunt u het beste doen vroeg in de ochtend of 's avonds wanneer het donker is en minder warm. Hierdoor verdampt het water minder snel en kunnen de groentes maximaal water opnemen. Als het heel erg warm is of je ziet dat de planten beginnen te hangen is het noodzakelijk dat je de groentes 2 of zelfs 3 keer per dag goed water moet geven. Als je dit niet doet of vergeet, is de kans groot dat de groentes dood gaan en alles voor niets is geweest. 

Ziektes en plagen bestrijden in de moestuin

Het kan voorkomen dat er een ziekte of plaag in uw moestuin komt. In dit geval moet u snel de plaag of ziekte bestrijden. Wij raden aan om een foto te maken van de plaag of ziekte en hiermee naar een tuincentrum te gaan waar ze u kunnen vertellen wat het is en hoe u het kunt bestrijden. Uiteraard kunt u ook een mailtje naar ons sturen, dan kunnen wij u vertellen wat voor plaag of ziekte uw moestuin heeft en hoe u deze kunt bestrijden. 

Last van slakken in uw moestuin? Gebruik cacaodoppen rondom de groentes in uw moestuin. Hiermee voorkomt u dat de slakken uw groentes gaan op eten. Slakken hebben namelijk een hekel aan de geur van de cacaodoppen. Hierdoor weert u de slakken op een diervriendelijke manier af.

Moestuin winterklaar maken 

Het winterklaar maken van je moestuin is niet heel lastig, maar wel verstandig om te doen. Hierdoor zorg je er namelijk voor dat je moestuin in een goede staat blijft voor het volgende seizoen. Om de moestuin winterklaar te maken verwijdert u dode, oude planten en onkruid. Daarnaast snoeit u uw overblijvende planten en kunt u compost over de toplaag van uw moestuin strooien. Vergeet natuurlijk niet om de planten die niet goed tegen vorst kunnen te beschermen met een deken of stro. Door dit te doen maak je je moestuin winterklaar en is het voor het volgende seizoen makkelijker om te beginnen met de moestuin. 

Een moestuin beginnen kost wel veel tijd, maar heeft veel voordelen. Je kunt er bijvoorbeeld veel rust uithalen, maar het leukste is het eten van je eigen gekweekte groentes! Vind je het alleen minder leuk om bezig te gaan in de moestuin? Dan kun je het ook gezellig samen doen met een vriend, vriendin, broer, zus of iemand anders. Wij raden het daarom ook iedereen aan om te beginnen met een moestuin.

luit ottema van Tuincentrum GigantOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.