Mos verwijderen uit het gazon? Zó doe je dat

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Mos verwijderen uit het gazon? Zó doe je dat

Mos is vervelend, want voor je het weet staat je tuin ermee vol. Heb je inmiddels mos in plaats van gras? Met deze tips kun je de mossen uit je gazon verwijderen én in de toekomst voorkomen.

Laat ik beginnen met je gerust te stellen: je bent niet de enige die zich ergert aan mos. Sterker nog: als ik praat met de bezoekers van ons tuincentrum dan is mos (samen met klaver) zo'n beetje de meest gehoorde ergernis van mensen met een grasmat.

Als je mos in je tuin krijgt, dan kun je die gemakkelijk met de hand verwijderen. Maar dan ben je er nog niet, want het liefste wil je dat de mos zo lang mogelijk wegblijft.

Daarom ga ik je in deze blog alles vertellen over hoe mos ontstaat en wat eraan te doen is.

 

Hoe ontstaat mos?

Goed om te weten... Mos is eigenlijk geen probleem, mos is een symptoom. Het echte probleem is een verwaarloosde of verkeerd onderhouden grasmat.

Als ik mensen dit zo vertel, gebeurt het soms dat ze even schrikken. Hoezo verwaarloosd, hoezo verkeerd onderhouden?

Voor een antwoord op deze vraag is het goed om te weten hoe mos zich gedraagt ten opzichte van gras. Drie factoren maken van mos de vijand van het gras:

  • Schaduw: mos groeit in schaduw (gras niet)
  • Zuur: mos houdt van een zure bodem (gras niet)
  • Temperatuur: mos groeit al in het vroege voorjaar en het late najaar (gras niet)

Als je dit zo bekijkt, dan lijkt het haast een onbegonnen strijd tussen die twee. Maar dat is niet zo! Want met het juiste onderhoud help je het gras om de strijd te winnen.

 

Dingen waar mos dol op is

Sommige factoren laten mos harder groeien:

  • Verkeerd maaien: Soms ontstaat mos omdat er te kort wordt gemaaid. In het voorjaar en in de zomer is dit geen probleem, omdat het gras dan nog genoeg groeit en zich voortplant. Maar bij te kort maaien in het najaar verliest het gras de belangrijke toplaag en kan mos gemakkelijk de ruimte innemen. Mijn tip is om in de herfst de grasmaaier op de middelste stand in te stellen.
  • Zuurgraad: Een te zure grond vertraagt de opname van voeding door het gras, wat de grasmat verzwakt. Tegelijkertijd is mos juist dol op zure grond. Strooi daarom minstens één keer per jaar voldoende kalk, waarmee je de zuurgraad verlaagt en het gras helpt om de mos te verslaan
  • Overige beplanting: Een volle tuin is mooi, maar struiken en bomen concurreren met de grasmat om voedingsstoffen
  • Kale plekken: Mos is dol op kale plekken. Zeker in het najaar, als het gras stopt met groeien, zal mos elke kale plek dankbaar innemen. Zorg daarom dat je regelmatig maait. De onderste graslaag krijgt dan voldoende licht, waardoor de grasmat sneller dichtgroeit.

 

Kalk als geheime wapen

groenkalk van dcm

In de strijd tegen mos is kalk een onmisbaar wapen. Door de grasmat minstens éénmaal per jaar kalk te geven, verlaag je de zuurgraad van de bodem. Hierdoor groeit er minder nieuwe mos en zal het gras beter voedingsstoffen opnemen uit de bodem.

Zelf ben ik nogal gecharmeerd van DCM Groen-kalk. Deze korrels zijn makkelijk uitstrooibaar en bevatten bovendien vijftien procent magnesium, waardoor het gras mooi groen kleurt.

 

Eerste hulp bij mosbestrijding

Goed, dus je weet nu wat je kunt doen om mos te voorkomen. Tijd om korte metten te maken met de huidige moslaag.

Een mosvrij gazon in drie stappen:

  • Stap 1: Verticuteer de grasmat in het voorjaar of het najaar. Hiermee prik je door de viltige onderlaag van het gras, waarmee je de bodem weer lucht gunt. Je zult merken dat veel mos nu al loskomt. Gebruik hiervoor een verticuteerhark voor een kleine grasmat, of een verticituumachine bij een grote tuin.
  • Stap 2: Hark de tuin aan, bijvoorbeeld met een grashark of een bladhark.
  • Stap 3: Waarschijnlijk zie je nu goed op welke plekken nog mossig ogen. De mossen verwijder je gemakkelijk met de hand.

Je tuin zal er nu ontzettend gehavend uitzien. Zó kaal, dat het heel normaal is dat je je gaat afvragen of je het wel goed hebt gedaan.

Maar geen paniek: dit herstel je in drie simpele stappen:

  • Kalken
  • Bemesten
  • Zaaien

De volgorde van de stappen hangt af van wanneer je aan de slag gaat je gazon te herstellen.

Gazonherstel in het voorjaar:

  • Februari: kalken
  • Maart: Verticuteren
  • April: Zaaien

Gazonherstel in het najaar:

  • Augustus: verticuteren, bemesten én zaaien
  • September: kalken

Heb je eenmaal de tuin weer op orde? Dan is het in de komende jaren alleen nog maar een kwestie van goed plannen. Verticuteren en bijzaaien in het voorjaar, kalken rond oktober en drie keer per jaar mest strooien.

Succes!

 

luit ottema van Tuincentrum GigantOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.