Waarom stikstof goed is voor planten
- Geplaatst op
- Door Luit Ottema
Stikstof is goed voor planten in de tuin en essentieel voor hun groei. Gras is vooral gulzig naar stikstof vanwege de vele bladeren en groeicyclus. Het gebruiken van stikstof in de tuin is een ecologische manier om het milieu te ontzien.
Om te groeien hebben planten essentiële voedingsstoffen nodig: calcium, magnesium, fosfor en stikstof. Gebruik te weinig van deze stoffen en het resultaat wordt snel zichtbaar: planten groeien minder snel of kleuren geel (of zelfs bruin).
Stikstof is nuttig, want het is essentiële voeding voor de natuur. Zonder stikstof groeit er niks.
Het voordeel van stikstof
Stikstof is één van de stoffen die voor de natuur onmisbaar is. Stikstof stimuleert de groei van het blad en van de stengel, en is dus essentieel voor een goede groei. Kan de tuin wel een zetje gebruiken? Met extra stikstof zorg je dat gras en planten beter groeien dan ooit tevoren.
Een ander voordeel van stikstof: veel onkruiden houden er niet van. Groeit er bijvoorbeeld veel klaver in de tuin? Dan zal stikstof voorkomen dat het onkruid de hele tuin bedekt.
Stikstof is de basis van een prachtige grasmat
De stikstofbehoefte is het grootst bij planten met veel bladeren, én het gras. Waarom juist het gras zo gulzig omgaat met stikstof?
Eigenlijk is het heel logisch. Gras is een stengel met blad eraan. Die stengel wil groeien, en daarom ziet gras de stikstof als eerste levensbehoefte.
Bedenk ook dat gras met gemak dertig keer per jaar wordt gemaakt, en je snapt waarom stikstof voor het gras onmisbaar is.
Is stikstof in de tuin slecht voor het milieu?
Stikstof is goed voor planten in de tuin, maar is het ook slecht voor het milieu? Het antwoord is simpel: nee. Integendeel: je hergebruikt stikstof op een ecologische wijze, waardoor er minder stikstof in de atmosfeer terechtkomt.
Als er in het nieuws wordt gesproken over stikstof, dan gaat het eigenlijk over stikstofoxide. Dan hebben we vooral over stikstof die wordt verbrand door dieselmotoren (auto’s, luchtvaart) en in kassen (waar de lucht nou eenmaal warmer is).
Dit is een groot verschil met stikstof die je gebruikt in de tuin: die wordt namelijk opgenomen door de bodem en verbruikt door de planten.
Sterker nog: stikstof bij planten in de tuin is juist heel (eco)logisch
Veel bodemverbeteraars worden gemaakt van restproducten. Neem nou beendermeel en bloedmeel: deze organische meststoffen worden gemaakt van resten uit de bio-industrie. Zouden die niet worden hergebruikt, dan zouden ze eindigen in de verbrandingsoven.
Oftewel: stikstof in de tuin is juist heel goed, want de stikstof wordt op een verantwoorde manier hergebruikt. Heel (eco)logisch, zeg ik dan.
Over mij
Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.
In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.